A Swing-swing együttes

Swing-swing csoportkép
       Az együttes alakulását 1992-re tehetjük, amikor Palkovics György és Vonderviszt Lajos befejezve az Országos Szórakoztatózenei Központ (OSZK) tanfolyamát, ahol Gömbös Károlytól (a zenekar jelenlegi másik zongoristájátó) zenekari zenélést illetve zongorázást tanultak, elhatározták, hogy vizsgát tesznek a működési engedély megszerzése érdekében. A vizsgán megjelenve a vizsgabizottság közölte, hogy együttesként vizsgázva nevet is kell adni a formációnak és ott helyben jött az ötlet, hogy legyen az együttes neve Swing -swing, ha már a kis csapat mindkét tagja egyenként is nagyon szereti ezt a műfajt.

Ezek után már könnyen ment a csapatépítés, csak mindenkinek hoznia kellett egy (két) további tagot a baráti körből. :-)

Bélafi László eredetileg klarinéton tanult, de a zenekar igényenek megfelelően a kezdetektől szaxofonon játszott. Neki köszönhető a baráti együttműködés Veszprém Város Vegyeskarával, a Szaxofon kávéház ötlete, az első bőgősünk (Gyurján Róbert) az első énekesünk (Takács Vera) valamint számtalan fellépési lehetőség (pl. Rozé, Rizling, Jazz napok, alsóörsi Jazz Móló). Az ő meghívására érkezett Dely Viki (aki eredetileg barátnőjét kísérte el egy meghallgatásra), aki viszont Hajdú Bettit, egy különösen mély hangú énekesnőt hozta be a zenekarba.

Gömbös Károlyt (+) eredetileg vendégként hívtuk a zenekarba, de mivel minden kérésünkre készségesen jöttt, mára már ő is teljes jogú tagként vesz részt a fellépésekent. Neki köszönhetjük Erdélyi Kálmánt (+) (szaxofon) és Vecsey Ervint (klarinét). Miután Robi profi nagybőgősként elkerült Veszprémből, Karcsi javaslatára felkértük Nagy Ferencet, aki jelenleg is a zenekar állandó bőgőse..

Bankó Móni és Nyakas Krisztián Lovassys diákként és a Dowland kórus tagjaként barátkozott össze Vonderviszt Lajossal, mindeketten kiváló zenészek, így amikor az élet úgy hozta, hogy az adott poszton üresedés volt, magától értetődően kértük fel őket, és szívesen jöttek.

Kapor Ági - mint feleség - eleve hátrányos helyzetből indult :-) a kivételezés látszatát is elkerülendő, de belépése első pillanatától bizonyította, hogy miden percért kár volt, amikor nem énekelt velünk.

A három kiváló hangú énekes mellett magától értetődően jött a gondolat, hogy meg kéne próbálkozni a többszólamúsággal is, ez mára  a zenekar fellépéseinek integráns részévé vált.

A COVID a zenekar életére is hatással volt,Bélaf László és Vecsey Ervin kilépett a zenekarból,viszont Szakács Tibi (akkor még a légierő fúvószenekar trombitása)  és  Balogh Laci  (gitáros) belépett. Krisztián más zenekari elfoglaltságai miatt most már csak helyettesíteni jár időőnként, Feri visszalépett a főbőgősi pozícióba.

Az alsóörsi Jazz Móló kapcsán újra összetalálkoztunk Feith Józsival (aki az együttes első magánkiadású CD-jét is készítette), és felismerve azt, hogy a zenei minőséget legalább annyira meghatározzák a zenészek, mint a hangtechnika, és hangmérnök oldaláról a zene ismerete, őt is befogadtuk tagjaink sorába.

A zenekar stílusát tekintve a kezdetektől a táncolható tánczene és a klasszikus jazz határán mozog, szigorúan ragaszkodva ezekhez a műfaji határokhoz.

Az együttes tagjai

Bankó Móni - ének

Bankó Mónika

Középiskolai tanár, ének-német szakos, Veszprém, Lovassy László Gimnázium

Dely Viki - ének

Dely Viktória

1996-ban jutottam el életem első Swing-swing próbájára, egy kis kádártai garázsba, ahol meleg pogácsával, és sok szeretettel fogadtak, pedig semmit sem tudtam a zenekarról vagy épp a jazz-ről. Egy este alatt szerelmese lettem mindkettőnek, és ez azóta is tart. A Swing-swing együttesben nőttem fel, tanultam meg énekelni és élvezni a jazzt. Második családom ők, egy nyelvet beszélünk, játszunk mi mindannyian. Hosszú évek óta végigkíséri az együttléteket a harmónia, a humor, és a zenélés öröme - legyünk a színpadon vagy éppen a próbatermünkben . A dalok száma egyre nő, a többszólamúság már a bőrünk alá itta magát, a közönség szeretete felemelő, ebből már nincs kiút:) Tiszta szívemből remélem, hogy míg tehetem, a Swing-swing tagja maradok!

Kapor Ági - ének

Kapor Ágnes

Középiskolai tanár, magyar, mozgókép- és médiaismeret szakos, müvészettörténész, Veszprém, Lovassy László Gimnázium

Nagy Ferenc - nagybőgő

Nagy Ferenc

Komoly(zenei) nagybőgős

Palkovics György - dob

Palkovics György

Elekronikai műszerész, (tíz)ezermester.

Balogh László - gitár

Palkovics György

üzletkötő

Szakács Tibor - trombita

zenész (hivatásos)

Vonderviszt Lajos - zongora / feldolgozások

Vonderviszt Lajos
Zenekarvezető, villamosmérnök és egyebek. 

Feith József - hangmérnök

keverőpult

Trombitás, hangmérnök.

És akik még velünk zenéltek...

Gömbös Károly (zongorista, tanár, örökös tag)

Bélafi László (szaxofon,sokáig zenekarvezető)

Varga Bori (szaxofon)

Erdélyi Kálmán (szaxofon)

László István (gitár)

Gyurján Róbert (nagybőgő)

Takács Veronika (ének)

Hajdú Bernadett (ének)

Vecsey Ervin (klarinét)

Marton Zoltán (trombita)

» Read more

Képgaléria

Tánc Tánc Tánc

Zenei kínálat

A klasszikus bárzene, tánczene és a jazz határterületén mozogva szeretnénk feleleveníteni a 20-as évektől napjainkig terjedő időszak kedvelt és színvonalas szórakoztató zenéjét.

Hozzánk forduljon, ha szeret klasszikus könnyűzenét hallgatni, vagy szeretne vendégeivel egy kellemes estét eltölteni!

Kapcsolat

Vonderviszt Lajos, zenekarvezető

Cégnév: Vonderviszt Lajos ev.
Cím: 8200 Veszprém, Kiskőrösi u. 111.
Mobil: + 36 20 42 42 304
E-levél: szervezes@swing-swing.hu