A Swing-swing együttes

Swing-swing csoportkép
       Az együttes alakulását 1992-re tehetjük, amikor Palkovics György és Vonderviszt Lajos befejezve az Országos Szórakoztatózenei Központ (OSZK) tanfolyamát, ahol Gömbös Károlytól (a zenekar jelenlegi másik zongoristájátó) zenekari zenélést illetve zongorázást tanultak, elhatározták, hogy vizsgát tesznek a működési engedély megszerzése érdekében. A vizsgán megjelenve a vizsgabizottság közölte, hogy együttesként vizsgázva nevet is kell adni a formációnak és ott helyben jött az ötlet, hogy legyen az együttes neve Swing -swing, ha már a kis csapat mindkét tagja egyenként is nagyon szereti ezt a műfajt.

Ezek után már könnyen ment a csapatépítés, csak mindenkinek hoznia kellett egy (két) további tagot a baráti körből. :-)

Bélafi László eredetileg klarinéton tanult, de a zenekar igényenek megfelelően a kezdetektől szaxofonon játszik. Neki köszönhető a baráti együttműködés Veszprém Város Vegyeskarával, a Szaxofon kávéház ötlete, az első bőgősünk (Gyurján Róbert) az első énekesünk (Takács Vera) valamint számtalan fellépési lehetőség (pl. Rozé, Rizling, Jazz napok, alsóörsi Jazz Móló). Az ő meghívására érkezett Dely Viki (aki eredetileg barátnőjét kísérte el egy meghallgatásra), aki viszont Hajdú Bettit, egy különösen mély hangú énekesnőt hozta be a zenekarba.

Gömbös Károlyt eredetileg vendégként hívtuk a zenekarba, de mivel minden kérésünkre készségesen jöttt, mára már ő is teljes jogú tagként vesz részt a fellépésekent. Neki köszönhetjük Erdélyi Kálmánt (szaxofon) és Vecsey Ervint (klarinét, mai napig is aktív tagja az együttesnek). Miután Robi profi nagybőgősként elkerült Veszprémből, Karcsi javaslatára felkértük Nagy Ferencet (aki mind a mai napig szívesen beugrik, ha a szükség úgy hozza).

Bankó Móni és Nyakas Krisztián Lovassys diákként és a Dowland kórus tagjaként barátkozott össze Vonderviszt Lajossal, mindeketten kiváló zenészek, így amikor az élet úgy hozta, hogy az adott poszton üresedés volt, magától értetődően kértük fel őket, és szívesen jöttek.

Kapor Ági - mint feleség - eleve hátrányos helyzetből indult :-) a kivételezés látszatát is elkerülendő, de belépése első pillanatától bizonyította, hogy miden percért kár volt, amikor nem énekelt velünk.

A négy kiváló hangú énekes mellett magától értetődően jött a gondolat, hogy meg kéne próbálkozni a többszólamúsággal is. Így a zenekar immár 5 éve négy(3,2)szólamú feldolgozásokkal is a közönség elé áll.

Az alsóörsi Jazz Móló kapcsán újra összetalálkoztunk Feith Józsival (aki az együttes első magánkiadású CD-jét is készítette), és felismerve azt, hogy a zenei minőséget legalább annyira meghatározzák a zenészek, mint a hangtechnika, és hangmérnök oldaláról a zene ismerete, őt is befogadtuk tagjaink sorába.

A zenekar stílusát tekintve a kezdetektől a táncolható tánczene és a klasszikus jazz határán mozog, szigorúan ragaszkodva ezekhez a műfaji határokhoz.

Az együttes tagjai

Bankó Móni - ének

Bankó Mónika

Középiskolai tanár, ének-német szakos, Veszprém, Lovassy László Gimnázium

Dely Viki - ének

Dely Viktória

1996-ban jutottam el életem első Swing-swing próbájára, egy kis kádártai garázsba, ahol meleg pogácsával, és sok szeretettel fogadtak, pedig semmit sem tudtam a zenekarról vagy épp a jazz-ről. Egy este alatt szerelmese lettem mindkettőnek, és ez azóta is tart. A Swing-swing együttesben nőttem fel, tanultam meg énekelni és élvezni a jazzt. Második családom ők, egy nyelvet beszélünk, játszunk mi mindannyian. Hosszú évek óta végigkíséri az együttléteket a harmónia, a humor, és a zenélés öröme - legyünk a színpadon vagy éppen a próbatermünkben . A dalok száma egyre nő, a többszólamúság már a bőrünk alá itta magát, a közönség szeretete felemelő, ebből már nincs kiút:) Tiszta szívemből remélem, hogy míg tehetem, a Swing-swing tagja maradok!

Kapor Ági - ének

Kapor Ágnes

Középiskolai tanár, magyar, mozgókép- és médiaismeret szakos, müvészettörténész, Veszprém, Lovassy László Gimnázium

Bélafi László - ének, szaxofon

Bélafi László

Gépészmérnök, a veszprémi Hangvilla megálmodója és létrehozója.

Most éppen szünetet tart.

Gömbös Károly - zongora

Gömbös Károly

Zongorista, jazz zongoratanár

Nagy Ferenc - nagybőgő

Nagy Ferenc

Komoly(zenei) nagybőgős

Palkovics György - dob

Palkovics György

Elekronikai műszerész, (tíz)ezermester.

Szakács Tibor - trombita

zenész

Vonderviszt Lajos - zongora / feldolgozások

Vonderviszt Lajos

A zongorával a veszrémi Ének-zenei általános iskola tanulójaként találkoztam először, 1969-ben. Szüleim három év után belátták, hogy ez reménytelen, gyakorlás nélkül még senki sem tanult meg zongorázni. Egy év után rájöttem, hogy zongorázás nélkül nem tudok huzamosabb ideig létezni, és ez azóta is tart.

Az ének-zenének egy dolgot viszont biztosan köszönhetek mintegy 30 évig voltam különböző kórusok tagja (iskolai, Veszprém Város Vegyeskara, ELTE Bartók Béla kórusa, Dowland kórus) és innen származik a klasszikus zene szeretetem is..

A középiskolában még rock rajongó voltam, de Kapor Ági - már akkor is jó zenei ízléséről téve tanúbizonyságot - megmutatta a jazz számomra addig kevéssé ismert világát is, mindjárt Oscar Petersonnal kezdve, akinek azóta is nagy tisztelője vagyok. A jazz-zel és Ágnessel a megbonthatatlan barátság azóta is tart. :-)

A katonaság alatt találkoztam a délszláv népzenével Vizin Antus harmonikás – azóta is szívbéli jóbarátom – személyében, akinek könnyelmű ígéretet tettem: ha szerez egy nagybőgőt, megtanulok rajta játszani (gondoltam, ott a katonaságnál úgysem tud ). Tudott. :-)

Neki köszönhetem azt, hogy Budapesten 1982-ben bekerülhettem az Új Hegedős együttesbe bőgősként, ahol olyan kiváló zenészekkel játszhattam együtt, mint Balog Kálmán (cimbalom művész) és Parov Nikola (zenei zseni, minden ami húros, pengetős vagy fúvós). (Ennek a számomra igen érdekes zenei kalandnak két tag behívója vetett véget. :-( )

Veszprémbe 1988-ban kerültem vissza, addigra érdeklődésem teljesen a klasszikus jazz felé fordult. Leginkább Ella Fitzgerald éneke, vitalitása és Tom Jobim zeneszerzői munkássága hatott rám. Ezért kerestem jazz zongoratanárt, és szerencsémre az Országos Szórakoztatózenei Központ (OSZK) tanfolyamát ajánlották, ahol Gömbös Károly személyében igazi mesterre találtam. Ott találkoztam Palkovics Gyurival, akivel a hasonló zenei érdeklődésünk miatt gyorsan összebartákoztam és vizsgázni is vele együtt mentem. (Így született meg a Swing-swing együttes.)

Még városi vegyeskaros koromban barátkoztam össze Tóth Mária karnaggyal, aki Veszprémbe visszatérésemkor azonnal hívott a Dowland kórusba énekelni. Neki köszönhetem azt is, hogy elkezdtem többszólamú kórusfeldolgozásokkal foglalkozni, és azt is, hogy találkoztam Bankó Mónival és Nyakas Krisztiánnal, akikkel együtt énekeltünk illetve kísértem őket fellépéseken, néhány könnyűzenei feldolgozásban.

Úgy gondolom, hogy az egyik jó dolog az életemben ez az együttes és ezek az emberek, akikkel együtt zenélhetek.

Feith József - hangmérnök

keverőpult

Trombitás, hangmérnök.

És akik még velünk zenéltek...

Varga Bori (szaxofon)

Erdélyi Kálmán (szaxofon)

László István (gitár)

Gyurján Róbert (nagybőgő)

Takács Veronika (ének)

Hajdú Bernadett (ének)

Vecsey Ervin (klarinét)

» Read more

Képgaléria

Tánc Tánc Tánc

Zenei kínálat

A klasszikus bárzene, tánczene és a jazz határterületén mozogva szeretnénk feleleveníteni a 20-as évektől napjainkig terjedő időszak kedvelt és színvonalas szórakoztató zenéjét.

Hozzánk forduljon, ha szeret klasszikus könnyűzenét hallgatni, vagy szeretne vendégeivel egy kellemes estét eltölteni!

Kapcsolat

Vonderviszt Lajos, zenekarvezető

Cégnév: Vonderviszt Lajos ev.
Cím: 8200 Veszprém, Kiskőrösi u. 111.
Mobil: + 36 20 42 42 304
E-levél: szervezes@swing-swing.hu